Uskrsnuće Gospodinovo – Sretan i blagoslovljen Uskrs

Tajna uskrsnuća ostaje nedohvatljiva ali od Uskrsa do Uskrsa, naša vjera približava se postupno toj neshvatljivoj tajni: Bog, koji je Isusa uskrisio od mrtvih, želi i nama pokloniti život u punini, uskrsnuće i proslavu, sada i upravo u području gdje nam je to nedostupno – u smrti.
Stoga je naše današnje slavljenje Uskrsa prije svega stvar srca i vjere, životnog uvjerenja i neugasive ljudske i kršćanske nade, a manje stvar običaja i tradicije.

Uskrsnuće Isusa Krista temeljna je vjerska istina, da je Bog Isusa treći dan uskrisio od mrtvih odnosno da je Isus umro i uskrsnuo (1 Sol 4,14).

U Novom zavjetu Pavao prvi svjedoči, da Raspeti nije ostao u smrti, nego da se nakon svog usksnuća trećeg dana (1 Kor 15,4) u različitim viđenjima ukazao svjedocima uskrsnuća. Evanđelja izvješćuju o ukazanjima uskrslog Isusa, ali i o praznom grobu (Mk 16,1-8). U užem smislu riječi Isusova ukazanja učenicima imaju povijesno, a izvješća o praznom grobu imaju više apologetsko značenje. Među svjedoke Isusova uskrsnuća Novi zavjet ponajprije ubraja apostole (Dj 1,22), među kojima su također skeptik Jakov, rođak Isusov, i nekadašnji Isusov protivnik Pavao (1 Kor 15,7), tako da se vjera u uskrsnuće Isusovo ne može tumačiti kao zamisao Isusovih učenika.

© Župa sv. Vida i sv. Jurja Mađarevo | Dizajn: NiV