Sv. Toma apostol

Sveti Toma rođen je u ribarskom mjestu Batsaidi na obali Genezaretskog jezera. Bio je jedan od Isusovih dvanaestorice apostola, a možda je najpoznatiji po nevjeri u Isusovo uskrsnuće, zbog čega ga zovu i Nevjerni Toma. Poznat je i pod nazivom Blizanac, zbog aramejskog značenja njegova imena. Evanđelje po Ivanu govori nam o susretu Tome i Isusa nakon Isusova uskrsnuća:

„Ali Toma zvani Blizanac, jedan od dvanaestorice, ne bijaše s njima kad dođe Isus. Govorili su mu dakle drugi učenici: ‘Vidjeli smo Gospodina!’ On im odvrati: ‘Ako ne vidim na njegovim rukama biljeg čavala i ne stavim svoj prst u mjesto čavala, ako ne stavim svoju ruku u njegov bok, neću vjerovati.’ I nakon osam dana bijahu njegovi učenici opet unutra, a s njima i Toma.

Vrata bijahu zatvorena, a Isus dođe, stade u sredinu i reče: ‘Mir vama!’ Zatim će Tomi: ‘Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke! Prinesi ruku i stavi je u moj bok i ne budi nevjeran nego vjeran.’ Odgovori mu Toma: ‘Gospodin moj i Bog moj!’ Reče mu Isus: ‘Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!’“

Sveti Toma apostol podnio je mučeništvo u Indiji gdje je propovijedao Evanđelje, poganski kralj u Kalamini osudio ga je na smrt. Izboden i kamenovan, u mukama je predao svoju dušu Bogu. I danas se kršćani u Indiji nazivaju Tominim kršćanima. Njegov se dan u Katoličkoj crkvi slavi 3. srpnja, a zaštitnik je arhitekata, graditelja, Pule, Indije i drugih gradova i zemalja širom svijeta.

Izvor: www.zupa-mertojak.info

© Župa sv. Vida i sv. Jurja Mađarevo | Dizajn: NiV