Sv. Jakov apostol

Dva su Isusova apostola nosila ime Jakov. Da bi se oni međusobno razlikovali, obično se uz ime navodi i ime oca ili se njihovu imenu doda pridjev stariji, odnosno mlađi. Sveti Jakov Zebedejev tako se naziva još i Jakov stariji, a sveti Jakov Alfejev naziva se Jakov mlađi (njegov blagdan i blagdan svetog Filipa apostola u Katoličkoj crkvi slavi se 3. svibnja).

Sveti Jakov sin je Zebedeja i Salome, a brat Ivana Evanđelista, također Isusova apostola. Rođen je u Betsaidi na Genezaretskom jezeru. Iz Evanđelja po Marku (1, 19-20) saznajemo kako su Ivan i Jakov postali apostoli: „Kad je otišao malo dalje, vidje Jakova, sina Zebedejeva, i njegova brata Ivana također u lađici. Oni su popravljali mreže svoje. Odmah ih pozva. Oni ostaviše svojega oca Zebedeja s nadničarima u lađici i pođoše za njim“.

Taj događaj slično opisuje i evanđelist Matej (4, 21-22): „Kad je odatle otišao dalje, vidje druga dva brata, Jakova, sina Zebedejeva i njegova brata Ivana, kako su sa svojim ocem Zebedejem popravljali u lađici mreže svoje. I pozva ih. Smjesta ostaviše oni lađicu i oca svojega i pođoše za njim.“

O smrti svetog Jakova Zebedejeva saznajemo iz Djela apostolskih (12, 1-2): „A u ono vrijeme podiže Herod kralj ruke, da muči neke od Crkve, I pogubi Jakova, brata Ivanova, mačem.“ To se zbilo 44. godine u Jeruzalemu, a time je sveti Jakov stariji postao prvi apostol koji je umro mučeničkom smrću. Njegovo tijelo preneseno je u Santiago de Compostelu u Španjolskoj te je njegov grob u srednjem vijeku postao uz Rim i Jeruzalem najviše posjećeno hodočasničko mjesto.

Španjolska ga je izabrala za svoga zaštitnika. Zaštitnik je i drugih zemalja, poput Gvatemale, Nikaragve, pokrajine Galicije te brojnih zanimanja: farmaceuta, veterinara, ratara, kožara, voćara, krznara, uzgajivača konja, izrađivača šešira te svih radnika. Obično se prikazuje kao putnik sa štapom u ruci, nerijetko i s mačem, što podsjeća na njegovu smrt. Po njemu je i školjka Jakobova kapica dobila naziv (Jakovljeva, Jakopska kapica), pa se nerijetko prikazuje i s njom.

Izvor:www.zupa-mertojak

© Župa sv. Vida i sv. Jurja Mađarevo | Dizajn: NiV