Sv. Grgur Veliki, papa i crkveni naučitelj

Sveti Grgur Veliki je rođen kao sin čuvene, rimske, senatorske obitelji oko 540. godine. Iako je bio rođeni Rimljanin i kao takav duboko povezan s Rimskim Carstvom, ipak je bio čovjek širokih vidika. Smatrao je da je zadaća rimske Crkve obratiti i pokrstiti narode te je Rim uskoro postao misionarsko središte Zapada.

Sveti Grgur Veliki od oca je naslijedio veliko imanje na Siciliji te je ondje osnovao šest benediktinskih samostana. Jedan samostan je osnovao i u svojoj kući u Rimu te ga je posvetio svetom Andriji. U početku je djelovao kao visoki državni činovnik, ali se jednog dana povukao iz javne službe i postao redovnikom svog samostana Svetog Andrije. Nedugo potom, papa Benedikt I. i Pelagije II. uzeli su ga u svoju službu. Papa Pelagije II. zaredio ga je za đakona i 579. godine poslao ga u Carigrad kao svog nuncija. Sveti Grgur Veliki ostao je u Carigradu šest godina. Živio je na carskom dvoru u redovničkoj povučenosti i siromaštvu, a vrijeme je provodio u molitvi i teološkim razmatranjima. Kada se vratio u Rim, živio je opet u svom samostanu kao Papin savjetnik, a vodio je brigu i o dogovorima s Istokom. Sveti Grgur Veliki za biskupa je bio posvećen baš na današnji dan 3. rujna. Za Pelagijeva nasljednika na Petrovoj Stolici, protiv svoje volje izabran je 590. godine. Od početka pontifikata bilo mu je jasno koje su njegove papinske dužnosti.

Kada je postao Papa, Rimom su harale kuga, glad, poplave. Papa Grgur Veliki je odredio da se održi svečana pokornička procesija kako bi se izmolilo Božje smilovanje, a sudjelovati je morao čitav Božji narod. Tom prilikom papa Grgur Veliki izrekao je i svoju prvu propovijed punu utjehe i poticaja na molitvu i pokoru. Papa Grgur Veliki reformirao je i obnovio bogoslužje. Dao je rimskom kanonu mise koji još i danas upotrebljavamo, obnovio je liturgijsko pjevanje, osnovao je rimsku školu pjevača, a od njega potječe i zove se Grgurov sakramentar. Skupio je zbirku koralnih melodija koje se njemu u čast zovu gregorijanski koral. Kao papa duboko je žalio za smirenim, redovničkim životom što potvrđuju njegovi brojni duhovni spisi. Još za života mnogi su ga smatrali svetim, a kada je 12. ožujka 604. preminuo, glas svetosti se još povećao.

Kroz povijest Crkve, šesnaest papa nosilo je ime Grgur, a prvome između njih povijest je dala počasni naslov Veliki. Time možemo zaključiti da se uistinu radilo o velikoj osobi, osobi velike vjere, osobi prožete ljubavlju i skromnošću. Kroz svojih četrnaest godina pontifikata ostavio je snažan utisak i vrijednosti koje i danas traju

Izvor: zsa.podvinje.org

© Župa sv. Vida i sv. Jurja Mađarevo | Dizajn: NiV