Duhovna obnova Područnog vijeća frame iz Zagreba

10. -12.12.2010. Mađarevo

„GLE KAKO JE DOBRO I MILO KAO BRAĆA ZAJEDNO ŽIVJETI!“

Iz hladnog Zagreba, u petak popodne,  grupica mladih krenula je na dugo očekivanu duhovnu obnovu u lijepo Mađarevo. Svi smo bili opterećeni obvezama koje nam nose naši fakulteti i poslovi, ali smo odlučili jedan vikend provesti u zajedništvu, daleko od buke grada i preporučiti Bogu svoje živote.  Njegova pomoć je naša najveća snaga za sve ono što kao vijeće Zagrebačkog područnog bratstva Frame trebamo činiti. Nadali smo se da će nam biti lijepo, ali vikend je prošao mnogo ljepše od naših nadanja! U Mađarevu nas je dočekalo puno, puno snijega. Prizor kao iz bajke vratio nas je u djetinjstvo i začas smo radili grude, bacali se u snijeg i uživali u zimskim radostima.  Fra Igor je bio „pošteđen“ pa je dobio samo „par“ gruda. Svjež zrak je u svakom pogledu dobro utjecao na nas – bili smo radosni, obrazi su nam bili rumeni, sve što smo jeli bilo nam je fino, a otvoreno srce našeg domaćina, fra Igora, učinilo je da se osjećamo kao kod kuće.

Subotu ujutro započeli smo molitvom časoslova i svetom Misom. Budući da nas je bilo ukupno sedmero u crkvi, ugođaj je bio poseban, Bog je bio blizu, cijeli dan bio je blagoslovljen, a naša srca su bila „kao dojenče na grudima majke“. Kasnije smo razgovarali o molitvi i svom odnosu s Bogom te se prisjetili kako postoje različiti načini razgovora s našim Stvoriteljem- možemo Mu se klanjati zbog Njegove veličine i ljepote, možemo mu zahvaljivati na svemu što je učinio i što čini svaki dan, možemo kroz Sveto Pismo razmišljati i razumijevati divna djela Božja, možemo Mu pisati pisma, možemo Ga tražiti da blagoslovi osobe koje susrećemo kroz dan, možemo Mu pjevati…
Nakon „duhovnog napora“ , fra Igor nam je pripremio i fizički napor- trebali smo se prošetati do velikog križa. Budući da je napadalo dosta snijega  i većinom  nije bilo ugaženog puta, nismo se baš brzo kretali… Putem smo se svako malo slikali pa je naše malo planinarenje izgledalo kao prava ekspedicija na Himalaju! Svaki trud se isplatio- šuma zaodjenuta u zimsko ruho skrivala je savršeni mir, a pogled sa vrha bio je predivan!

Nakon kasnog ručka i molitve, imali smo kreativni dio programa- „palačinke s duhovnikom“ (i s nutelom) pa se zahvaljujem curama koje su marljivo ispekle brdo finih palačinki…

Večer je bila ispunjena gledanjem filmova o životu p.Pia, koji nas je poučio kako su sveci vrlo ponizni. Taj Kristov svećenik učinio je mnoga čudesa, ali je i mnogo trpio. Bog mu je stostruko nagradio svaku žrtvu.

U nedjelju smo, nakon jutarnje molitve, sudjelovali na sv.Misi s narodom i kroz propovijed čuli što bi Ivan Krstitelj danas poručio nama mladima- da ne budemo zabrinuti za budućnost jer nas Isus vodi i On se brine za nas. Zatim je uslijedio još jedan kreativni dio- „ćevapi s duhovnikom“ J Iza ručka smo krenuli na autobus i polako ostavljali iza sebe bjelinu zagorskih brega….

Kući smo se vratili ojačani Duhom ljubavi i zajedništva, spremni za nove odluke i nove pothvate u Frami, uzdajući se u Onoga koji nas je pozvao. Za kraj veliko hvala fra Igoru koji nas je tako lijepo primio (i trpio nas!). Hvala Gospodinu koji nam je darovao ovo milosno vrijeme.

Preporučam nas mlade- Mihaelu, Mariju, Petru, Jozu ,Luku, Vladimira i Ivanu u vaše molitve, da nas Bog vodi. Dragom Mađarevu svi šaljemo VELIKI POZDRAV!

Ivana Rupčić

© Župa sv. Vida i sv. Jurja Mađarevo | Dizajn: NiV