3. veljače – Sv. Blaž, biskup i mučenik

Sveti Blaž se rodio u trećem stoljeću u gradu Sebaste u Armeniji (Turska). Po zanimanju je bio liječnik. Prožet kršćanskom vjerom bio je poznat kao veliki prijatelj i dobročinitelj bolesnika i siromaha. Radi plemenita i dobra srca od naroda je bio poštovan i voljen. A kako su u to doba biskupa birali vjernici, tako su liječnika Blaža zbog njegova krijeposna života odabrali za biskupa grada Sebaste. Jedna legenda pripovijeda da je biskup Blaž stanovao u nekoj špilji. Tu su k njemu dolazili ljudi po savjet, ali su se oko njega skupljale i divlje zvijeri koje je Blaž blagoslivljao.

Sveti Blaž je u narodu poznat osobito po blagoslovu grla, koji se u crkvi obavlja na njegov blagdan. Iz 12. stoljeća postoji jedna molitva svetom Blažu protiv otjecanja grla. Naime, legenda govori o tome kako je neka majka dovela k svetom Blažu, kad se on kao uhićeni kršćanin nalazio u tamnici, svojeg sina kojemu je u grlu zastala riblja kost. Biskup Blaž položio je na mladića ruku, blagoslovio ga i oslobodio od gušenja. Iako se svetom Blažu pripisuje više čudesa, to je čudo među pukom najpoznatije. Zna se da je sveti blaž već od šestog stoljeća štovan kao zaštitnik od bolesti grla.

Od šesnaestog stoljeća postoji i spomenuti blagoslov grla. Svećenik, držeći pred vratom vjernika dvije blagoslovljene svijeće u obliku Andrijina križa, izgovara slijedeću molitvu: “Zagovorom svetog Blaža, biskupa i mučenika, oslobodio te Bog bolesti grla i svakog drugog zla: u ime Oca i Sina i Duha Svetoga.”

Za cara Licinija, kad je ponovno buknuo okrutan progon kršćana, bio je uhićen i bačen u tamnicu i biskup Blaž. Upravitelj grada Sebaste Agrikola pokušao je sve ne bi li biskupa odvratio od kršćanske vjere. No, Blaž hrabro podnosi sva mučenja, brani kršćansku vjeru i hrabri druge; savjetuje one koji ga posjećuju u tamnici, a čudesno liječi bolesne. Osuđen je na smrt, i 316. godine krvnik mu je odrubio glavu.

Glava svetog Blaža dopremljena je kao relikvija godine 972. u Dubrovnik.
I već više od tisuću godina Dubrovčani ga štuju kao svojeg zaštitnika, a njemu u čast tu je podignuta i crkva. Svake godine za blagdan svetog Vlaha, kako Dubrovčani zovu svojeg zaštitnika svetog Blaža, biskup u svečanoj procesiji nosi relikviju glave gradskog zaštitnika, kojoj mnoštvo štovatelja iskazuje počast.

Sveti Blaž se mnogo štuje i na Istoku i na Zapadu, a ubrojen je i među 14 svetaca koje narod štuje kao pomoćnike u nevolji.

 

Izvor: http://www.zupa-marina.hr/index.php/2012/02/blagdan-svijecnice-i-sv-blaza/

© Župa sv. Vida i sv. Jurja Mađarevo | Dizajn: NiV