Sv. Bruno, prezbiter

Današnji svetac, Bruno, osnivač je kartuzijanskoga reda, najstrožega crkvenoga reda na svijetu. Kao norma života kartuzijancima služi benediktinsko pravilo, ali postroženo potpunom šutnjom i uzdržavanjem od mesne hrane. Kartuzijanci se hrane kruhom, povrćem, a za piće služi im voda. Bruno se rodio oko 1030. godine u Kölnu (Njemačka). Već je zarana stekao temeljito poznavanje duhovne i religiozne literature. Nakon završena studija odlučio se posvetiti posve duhovnome staležu i tako svoje znanje upotrijebiti u službi Crkve.

Bruno je bio veoma ozbiljan klerik pa je brzo postao i kanonik katedrale u Reimsu. Kao profesor oduševljavao je učenike. Međutim, nije bio zadovoljan samim sobom i onim što je radio. Želja ga je vukla prema nečemu savršenijem. Odlučno je stao uz papu Grgura VII. koji je želio u Crkvi načiniti red i osloboditi je od nedostojnih službenika. Bruno je u proljeće godine 1084. pošao na put prema Alpama da ondje potraži prikladno samotno mjesto. Našao ga je u masivu La Grande Chartreuse te se ondje sa šest istomišljenika odlučio nastaniti i provoditi pustinjački život. I tako se rodila prva kartuzija koja je bez nekog posebnog pravila željela slijediti veliku pustinjačku tradiciju. Bruno je umro na današnji dan, 6. listopada 1101. Službeno ga je proglasio svetim godine 1514. papa Leon X.

Kartuzijanski red 1084. sv. Bruno osniva sa šestoricom prijatelja. Prvi samostan osniva u La Grande Chartreuse u Francuskoj. Tako se na uzvisini od 1175 metara rodila prva Kartuzija koja je željela roditi život potpuno posvećen molitvi i tišini. Radi se o pozivu, ne o zapovijedi. Glavni cilj i želja zvanja je: u tišini i samoći naći Boga. Tome jedinome cilju teže kartuzijanci kroz dva oblika: kao monasi u klaustru (oci) i kao monasi laici (braća).

Izvor: duhos.com

© Župa sv. Vida i sv. Jurja Mađarevo | Dizajn: NiV