Sv. Andrija Kim Taegon, prezbiter, Pavao Chong Ha-sang i drugovi, mučenici

Katolička crkva je u Koreju došla u prvom redu po laicima vjernicima, koji su kao kršćani dolazili iz Kine. Početak Crkve u Koreji, dakle, nije vezan za djelovanje inozemnih misionara u toj zemlji. Godinom osnutka koreanske Katoličke crkve se može smatrati 1784. godina, kad je u Pekingu kršten Koreanac Ri Sung-Hun. Po povratku u Koreju on je počeo poučavati katekumene i krstiti ih. Ti prvi koreanski katolici nisu imali svećenika. Sami laci su se organizirali u stanovitu pseudohierarhiju, te su prvih godina sami obavljali neke svećeničke dužnosti. Istom 1831. godine osnovao je papa Grgur XVI. Koreanski apostolski vikarijat i povjerio ga Pariškim misionarima Missions Etrangeres de Paris (MEP). Ubrzo su uslijedili teški progoni katolika u Koreji. Prvi progon je bio od 1801. do 1813. godine, drugi 1827., treći od 1838. do 1846. i četvrti od 1866. do 1869. godine. Ti progoni nisu mogli spriječiti napredak mlade Crkve, te je broj katolika stalno rastao. Progoni su prestali kad je 1882. godine Koreja sklopila ugovor sa Sjedinjenim Američkim Državama. Progon se katolika nastavio u vrijeme japanske okupacije Koreje u vremenu od 1910. do 1945. godine. Katolička hijerarhija se počela razvijati od 1911. godine kad je osnovan Apostolski vikarijat Seul i Taiku.

Kad je 1953. godine voljom velikih sila Koreja podijeljena na Sjevernu (komunističku) i Južnu Koreju, katolici u sjevernoj Koreji žive pod teškim pritiskom, dok se broj katolika u južnoj Koreji povećava iz godine u godinu. Tako je u sjevernoj Koreji ostalo nekih 10.000 katolika, dok u južnoj Koreji ima oko tri i pol milijuna katolika, koji žive u 14 biskupija. Od 21 biskupa samo su još dvojica stranci. Broj protestantskih kršćana iznosi oko 14,5 milijuna, pa tako kršćaničine najveću religioznu zajednicu u zemlji.

Sveti Andrija Kim Taegon je rođen 21. kolovoza 1821. godine, kao koreanski plemić, a umro je mučeničkom smrću 16. rujna 1846. godine. Kršten je u 15. godini života. Želio je postati svećenik. Da bi postao svećenik, morao je putovati 1.300 milja daleko do najbližeg sjemeništa u Macaou. Za vrijeme dinastije Joseon izbio je u Koreji okrutni progon kršćana. Zato su katolici svoju vjeru morali skrivati. Andrijini su roditelji bili iz redova koreanskog plemstva, a bili su obraćenici na katoličku vjeru, te su postali gorljivi katolici. Službena vjera u Koreji je bio kineski konfucijanizam. Pripadnici te vjere su progonili kršćane. Tako su Andrijinog oca zbog katoličke vjere ubili domaći konfucijevci. Mnogi su bili ubijeni zbog svoje vjere. Jedan od više tisuća progonjenih kršćana je bio i Andrija Taegon. I on je bio mučen u Seulu, a onda mu je odrubljena glava. Bilo je to 1846. godine, a imao je tek 25 godina. On je prvi koreanski katolički svećenik. Andrija je i prvi katolički svećenik koji je u Koreji umro za vjeru, te je tako postao predvodnik koreanskih mučenika. Koreanska Crkva je jedinstvena jer su je u potpunosti osnovali laici. Katolička se crkva pojavila u Koreji na početku 17. stoljeća. Prvi misionari su došli u Koreju istom polovicom osamnaestoga stoljeća. Bili su nemalo iznenađeni kad su se tamo susreli s kršćanima. Ova nova Crkva, tako mlada ali ipak tako snažna u vjeri, izdržala je valove i valove progona. Zato se korejski katolici mogu pohvaliti da su za manje od jednog stoljeća iznjedrili 10.000 mučenika. Smrt tih mučenika postala je kvasac Crkve i povela današnji procvat Crkve u Koreji. Progoni kršćana i dalje traju u sjevernoj Koreji. I danas besmrtni duh onih starih mučenika podržava progonjene kršćane Crkve na sjeveru ove nesretne i podijeljene zemlje.

Andrija Kim Taegon je 1925. godine proglašen blaženim, a papa Ivan Pavao II. ga je proglasio svecem 6. svibnja 1984. godine. S njim zajedno je papa poglasio svetim još 102 koreanska mučenika.

Sveti Andrija Kim Taegon je zaštitnik koreanskih svećenika. O Bože, ti si stvorio sve narode i ti si njihov spas. U zemlji Koreji tvoj poziv na katoličku vjeru stvorio je pristaše čiji rast ti njeguješ krvlju Andrije, Pavla i drugih koreanskih mučenika. Kroz njihovo mučeništvo i zagovor ti nas snažiš tako da i mi ostanemo vjerni Tvojim zapovijedima sve do smrti.

Katolička vjera stigla je u Koreju početkom 17. stoljeća, a znimljivo je da su ju širili vjernici laici po dolasku francuskih misionara 1836. 1839/46/66., katolička je Crkva u Koreji bila protjerivana ipoznato je najmanje 8000 mučenika. Većina njih bili su obični ljudi, muževi i žene, a grupa tih mučenika, zajedno sa svećenikom o kojem govori ovaj tekst je proglašena svetima 6. svibnja 1984. godine. Spomendan je 20. rujna. Koreja je tako četvrta zemlja s najviše svetaca u katoličkom svijetu.

Jedan od mučenika proglašen svetim bio je i prvi korejski katolički svećenik, Andrija Kim Tae-gon budući da se kršćanstvo preko laika širilo i prije nego što su došli misionari. Rođen je u plemićkoj obitelji preobraćeneoj na kršćanstvo. Njegovi su roditelji također umrli mučeničkom smrću u konfucijanskom društvu Koreje koje ni

je dozvoljavalo novu vjeru. Tae-gon (Andrija) zarađen je za svećenika u Šangaju te propovjedao i krstio u Koreji kad se vratio. 1846., s 25. godina, bio je mučen i odrubljena mu je glava. Rođen je 1821. godine. Pripadnik koreanskog plemstva. Njegovi roditelji su se obratili, a otac je bio mučenik. Andrew je kršten u 15.

godini, a zatim je putovao 1.300 milja do najbližeg sjemeništa u Macaou. Postao je prvi koreanski svećenik, i prvi svećenik koji je u Koreji umro za vjeru. Predvodnik je koreanskih Mučenika.

Blaženim je proglašen 1925. Uvršten je u popis Svetaca Katoličke Crkve  od pape Ivana Pavla II. 6. svibnja 1984. 20. rujna spomendan je Sv. Andrije Kim Tae-gona, Pavla Chong Ha-sanga i 103 drugova mučenika. U jednom danu pogubljrno je korejskih mučenika (103 ) koje je papa Ivan Pavao II., 1984. proglasio Svetima. “Jednom rođen, nitko ne može pobjeći smrti. Ono što ja želim je umrijeti za Boga. Svejedno pitate li me danas ili sutra, moj će odgovor biti isti,” iz svjedočanstva Andrije Kim iz zatvora.

Izvor: sveci.net

© Župa sv. Vida i sv. Jurja Mađarevo | Dizajn: NiV