Uskrs

Uskrsnuće je “život ljubavi koja je jača od smrti” . Tako je to izrazio papa Benedikt XVI. U Pjesmi nad pjesmama kaže se: “Ljubav je jaka kao smrt.” Smrt nju ne može ubiti. Snažno protivljenje! Ljubav ipak trajno umire. Kamo god pogledamo, gasi se ljubav, koju su ljudi jedni drugima prisegnuli zauvijek. Ništa ne ostaje od žarke prisege i zakletve. Još gore: ljubav ne samo da je ohladnjela, nego je prešla u mržnju i to strastvenu.

I gdje je ljubav sačuvana, gdje ostaje vjerna, kroz protivštine, tu dolazi smrt i raskida savez. Gdje ostaje pobjeda ljubavi nad smrću?

Odgovor daje današnje jutro. Bilo je “rano ujutro” kad je jedna žena u suzama i žalosti pošla na grob, u kojem je prekjučer sva njezina nada, ljubav njezinoga života pokopana: Isus iz Nazareta. Odgovor je dobila na grobu. Jer grob je bio prazan. On, kojeg je tražila, više nije bio tu. Nestalo je njegovo tijelo. Dvojica daljnjih svjedoka vidjeli su to, Petar i Ivan: grob je prazan, on nije tu. To još nije odgovor. On sam ga daje.

Pokazuje se. Iznenada je tu. On živi. Nije jednostavno vratiti se u život. On je uskrsnuo! Oni su ga vidjeli, toga su svjesni. Nikakva prijevara, obmana, nikakav san: stvarno i uistinu je uskrsnuo! To oni tvrde. To svjedoče. Vidjeli su ga – i vjeruju, to je istina. Nikakva umišljenost.

A mi? Mi možemo “samo” vjerovati! To kažemo u vjerovanju, da vjerujemo u uskrsnuće. U Isusovo uskrsnuće na uskrsno jutro, i u naše uskrsnuće u “posljednji dan”. Drugi pristup kao vjernici mi nemamo. Tko nam kaže da to nije pobožna prijevara, sumnjiva želja? Kako želimo “dokazati”, da uskrsnuće stvarno pobjeđuje smrt?

“Dokazati” ne možemo. Ali mnoge upute govore o tome. “Daj mi jednoga zaljubljenoga, jednoga koji ljubi, i on će to razumjeti”, kaže sv. Augustin. Nijedna prava ljubav ne želi umrijeti. Ona se ne miri s time, da je  “sve propalo”. Zašto tako jako boli, ako je ljubav prezrena i nogama zgažena? Jer ona nije za smrt. Jedva je to netko znao bolje od Marije Magdalene. Ona se jednostavno ne može pomiriti sa smrću svoga Rabunija, svoga učitelja. Ne zato kao da bi ona bila njegova ljubavnica kako se to često tvrdi, nego jer je ona kod njega našla ljubav, onoga koji je nju prihvatio, kojeg je ona dugo tražila u svome životu.

Danas slavimo pobjedu života nad smrću. Smrt nema posljednju riječ. Jer Krist je uistinu uskrsnuo!

Fra Jozo Župić

© Župa sv. Vida i sv. Jurja Mađarevo | Dizajn: NiV