Molitve Sv. Alfonsa Liguoria poslije sv. Mise za svaki dan

Nedjelja

Isuse, Otkupitelju, Bože, klanjam ti se prisutnim u mojim grudima skrivenim pod sakramentalnim prilikama, po kojima si hrana moje duše. Dobrodošao u moju dušu. Zahvaljujem ti od sveg srca na tom velikom dobročinstvu. Rastužuje me to što ti se ne znam primjereno zahvaliti. Kako li će skromni seljak zahvaliti svom kralju što ga je posjetio, osim da se prostre pred njegove noge, klanjajući mu se i zahvaljujući mu na tako velikoj časti? Prostirem se pred tobom, božanski Kralju, preslatki Isuse, i klanjam ti se, malen kakav jesam.Sjedinjujem svoje klanjanje s Marijinim kada te je primila u svom krilu; i želim te ljubiti onom istom ljubavlju kojom te je ona ljubila. Ljubljeni Otkupitelju, poslušan riječima svećenika ti si se spustio s neba na oltar. Naprotiv, koliko sam puta bio neposlušan tvojim zapovijedima; dobri Isuse, uzdam se u to da si mi oprostio moje grijehe. Prijeđi preko njih, neizmjerna dobroto, ne pridajući im važnost, jer je moje srce ojađeno kada te uvrijedim. Da sam te bar oduvijek ljubio, Isuse!Izabrao si me da budem svet i da ti budem prijatelj. Što si mogao više učiniti da te ljubim? Zahvaljujem ti jer ću uz pomoć tvoje milosti vratiti izgubljeno vrijeme. Želim te voljeti i ljubiti svim svojim srcem. Bože moj, što mi vrijede bogatstva? Što mi vrijede užici ovoga svijeta? Ti si meni sve. Od sada ti si jedino moje dobro i jedina moja ljubav. Reći ću ti riječima sv. Paulina: «Neka bogati zadrže svoja bogatstva, neka kraljevi imaju svoja kraljevstva; za mene je Krist i slava i kraljevstvo.».

Vječni Oče, po ljubavi svoga Sina, kojega sam danas primio u svoje srce, molim te udjeli mi svetu ustrajnosti u tvojoj milosti i dar svete ljubavi. Povjeravam ti cijelu svoju obitelj, prijatelje i neprijatelje, kao i duše u čistilištu i sve grešnike.

Sveta moja Majko Marijo, moli za me svetu ustrajnost i ljubav prema Isusu Kristu.

Ponedjeljak

Neizmjerna dobroto! Neizmjerna ljubavi! Bog mi se čitav dao! Sasvim se učinio mojim. Dušo moja saberi svoje osjećaje i usko se sjedini s Gospodinom koji je došao da bi se sjedinio sa mnom, da ga zauzvrat ljubiš.Ljubljeni Otkupitelju, grlim te! Ljubavi i živote moj, sjedinjujem se s tobom; nemoj me odbaciti. Jao meni! U mom životu postojao je period kada sam bio udaljen od tebe, ali od sada nadalje radije bih tisuću puta izgubio svoj život nego ponovno te izgubio, najveće moje dobro. Molim te, Gospodine, zaboravi sve moje uvrede smiluj mi se i oprosti mi; to me boli iz dna srca i želio bih moći umrijeti od ove boli.Unatoč tome što sam sagriješio protiv tebe, ti mi zapovijedaš da te ljubim: Ljubite Gospodina Boga svoga svim srcem svojim. Tko sam ja, Gospodine, da želiš da te ljubim? Ali budući da to želiš, ja te želim ljubiti. Želio si umrijeti za mene, i dao si mi svoje Tijelo za hranu. Ostavit ću sve i svakoga i prigrliti jedino tebe, ljubljeni Spasitelju.
Tko li će me udaljiti od ljubavi Kristove? Ljubljeni Otkupitelju, koga li više želim ljubiti nego tebe, koji si beskrajna dobrota i koji si dostojan beskrajne ljubavi? Što ima za mene na nebu i što mogu više željeti van tebe na zemlji, Bože moga srca. Bog je moj zauvijek, uistinu Bože moj koje veće dobro mogu imati na nebu i na zemlji, tko će me više ljubiti od tebe?Dođi kraljevstvo tvoje. Dobri Isuse, molim te uzmi u potpunosti moje srce sada, jer ti ga čitavog predajem. Upravljaj njime zauvijek i drži ga dalje od bilo kojeg osjećaja koji ne dolazi od tebe. Izabirem te kao moje utočište i moje blago: Bože srca mog. Bog je moj zauvijek!Udijeli mi da mi nikada ne silazi s usana molitva sv. Ignacija Loyolskog: «Dovoljno sam bogat dok mi daješ svoju ljubav i milost.». Daj mi svoju ljubav i svoju milost; učini da te ljubim i da znam da me ljubiš, tada sam dovoljno bogat. Ne žudim za ničim osim toga, ne tražim ništa više.Ti dobro znaš moje slabosti i znaš koliko sam ti puta bio nevjeran. Pomozi mi, svojom milošću, i ne dopusti da se ikada odijelim od tebe. Ovo ti sada kažem i želim ti zauvijek govoriti. Daj mi da ti uvijek mogu ponavljati: Ne dopusti mi, molim te ne dopusti, da se odijelim od Tebe.Presveta Djevice, nado moja, Marijo, moli Boga za me ovu dvostruku milost: svetu ustrajnost i svetu ljubav, ne tražim ništa više.

Utorak

Gospodine moj, kako sam te mogao toliko puta uvrijediti, znajući koliko ti je grijeh odbojan? Molim te, da mi oprostiš po zaslugama svoje Muke i vežeš me za se okovima svoje ljubavi. Neka me loš miris mojih mana ne udalji od tebe. Učini da sve više razmatram tvoju dobrotu i ljubav koju ti dugujem te ljubav kojom si me ti ljubio.Čeznem, dobri Isuse, predati ti se potpuno, jer si se ti predao, žrtvujući se, za mene. Imao si mnogo razloga da bi me zadržao blizu sebe. Molim te ne dopusti da se odijelim od tebe. Volim te, Bože moj, i želim te uvijek voljeti. Kako bih mogao živjeti odijeljen od tebe i tvoje milosti, sada kada sam upoznao tvoju ljubav?Zahvaljujem ti jer si me podnosio kada sam živio bez tvoje milosti i što mi još daješ vremena da te ljubim. Da sam onda bio umro ne bih te mogao ljubiti. Budući da te sada mogu ljubiti, želim te ljubiti svim svojim snagama, preslatki Isuse, i želim ti udovoljiti u svemu . Ljubim te, neizmjerna dobroto, ljubim te više nego samog sebe! Jer te ljubim, predajem ti tijelo, dušu i volju. Čini što god želiš sa mnom, Gospodine. Sasvim ti se predajem. Jedino što želim je da mi udijeliš milost da te zauvijek ljubim. Ono što mi najviše znači je da te ljubim. Zemaljska dobra daj onome koji ih želi; ja ne tražim ništa više, niti te tražim ništa više osim ustrajnosti u tvojoj milosti i u tvojoj svetoj ljubavi.

Oslanjajući se, vječni Oče, na obećanje tvoga Sina: Zaista, zaista, kažem vam: što god zaištete u Oca, dat će vam u moje ime, u ime Isusa Krista molim te za svetu ustrajnost i za milost da te ljubim čitavim srcem, ispunjajući savršeno tvoju volju od sada pa nadalje.

Isuse, učinio si se žrtvom za mene, i dao si mi se da bih se ja mogao predati tebi i predati ti svoju volju. Sam kažeš: Sine moj, daj mi svoje srce. Ovdje imaš moje srce, Gospodine, ovdje imaš moje srce i moju dušu, koju ti također u potpunosti predajem. Ti dobro znaš moje slabosti: pomozi mi; ne dopusti da se moja volja odjeli od tebe i da griješim protiv tebe. Ne dopusti to; udijeli mi milost da te zauvijek ljubim, onoliko koliko bi svaki kršćanin to trebao. I da poput tvoga Sina na križu, mogu reći: Dovršeno je! u trenutku smrti, jer od danas ću čuvati tvojih zapovjedi. Udjeli mi da se, u opasnostima da sagriješim i u iskušenjima, uvijek utječem tebi i nikada te ne prestanem tražiti tvoju pomoć po zaslugama tvoga Sina.

Presveta Marijo, koja sve možeš pred Bogom, postigni za mene milost da se u svim iskušenjima uvijek utječem Bogu.

Srijeda

Moj Isuse, dobro vidim sve što si učinio i sve što si propatio za mene da bih te zavolio – ja, koji sam prema tebi bio toliko puta tako nezahvalan. Koliko puta sam, Bože moje duše, prokockao tvoju milost za neki ludi užitak ili neku zlu želju i izgubio te.

Toliko puta sam bio zahvalan stvorenjima, zbog užitka kojeg sam u njima nalazio, a samo prema tebi pokazao sam se nezahvalnim. Oprosti mi, Bože moj: boli me ova krivica moje nezahvalnosti i kajem se svim srcem. Uzdam se u tvoje milosrđe jer ti se neizmjerna dobrota. Da nisi neizmjerna dobrota morao bih biti bez nade i ne bih se mogao utjecati tvojem milosrđu. Dajem ti hvalu ljubavi moja, jer me nisi osudio na pakao kao što sam zaslužio, toliko dugo si me podnosio.Sama činjenica da imaš toliko strpljenja sa mnom, Bože moj, trebala bi me privući k ljubavi. Tko bi me nastavio voljeti, podnositi, osim tebe koji si Bog neizmjernog milosrđa? Dugo vremena me već pozivaš da te ljubim. Ne želim se više opirati tvojoj ljubavi. Sasvim ti se predajem. Dosta sam griješio protiv tebe; od sada te želim ljubiti. Ljubim te neizmjerna dobroto, Bože moj, koji si dostojan beskrajne ljubavi i želim ponavljati sada i zauvijek u vječnosti: ljubim te…Bože moj, uzalud sam protratio tolike godina i tolike prilike, kada sam te mogao voljeti, upoznati te i služiti ti. Ali Isuse, tvoja Krv je moje ufanje. Nadam se da te neću prestati ljubiti. Ne znam koliko ću još živjeti, dugo ili malo, ali ti se sada potpuno predajem. Čekao si me sve do sada. Tako da želim ti udovoljiti, želim te zauvijek ljubiti, Gospodine. Što su užici? Što su bogatstva? Što su časti? Samo ti, Bože moj, samo ti ćeš uvijek biti moja ljubav i moje sve.

Ne mogu učiniti ništa ukoliko mi ne pomogneš svojom milosti. Rani moje srce, zapali ga svojom svetom ljubavlju, sjedini ga sa sobom, tako da se nikada više ne mogu odijeliti od tebe. Obećao si ljubiti onoga koji tebe ljubi. Ljubim te: oprosti na mojoj smjelosti i ne dopusti da učinim ništa što može biti na putu tvoje ljubavi prema meni: Onaj koji me ne ljubi mrtav je. Oslobodi me od te smrti. Učini da te uvijek ljubim, da bi i ti mene ljubio; na taj način će naša uzajamna ljubav biti vječna, nikada neće prestati. Udijeli mi to, vječni Oče, po ljubavi Isusa Krista. Udjeli mi također slatki moj Isuse, po tvojim zaslugama, po kojima se nadam uvijek ljubiti te i biti ljubljen od tebe.

Marijo, Majko Božja i moja Majko, moli se i ti Isusu za mene.

Četvrtak

Bože, neizmjerno Veličanstvo, ovdje pod tvojim nogama je izdajica koje te je toliko često iznevjerio. Često si mi opraštao grijehe, ali ja nisam cijenio tvoja dobročinstva i pomoć koju si mi pružao, uvijek iznova vrijeđao sam te. Drugi su griješili u polutami, iz neznanja, ali ja sam to činio okružen svijetlošću. Ipak, čuj glas svog Sina kojega sam upravo prikazao tebi i koji je u mojim grudima: On je taj koji za mene moli tvoje milosrđe i tvoj oprost. Oprosti mi, neizmjerna dobroto, po ljubavi Isusa Krista, jer me boli iz sveg srca što sam te uvrijedio.Znam da je tvoje srce milosrdno prema grešnicima. Po ljubavi Isusa Krista, neka se tvoje srce smekša prema meni. Nemoj mi uskratiti svoju prisutnost, iako to zaslužujem; oprosti mi, vjeruj mi. Bože moj, (…) daj da živim onako kako treba živjeti jedan kršćanin. Daj mi srce kojim bi te trebao ljubiti jedan svetac. Molim te, da udaljiš od mene i uništiš u meni sve zemaljske osjećaje. Daj da, od sada na dalje, budem ti zahvalan za sva dobročinstva tvoja i za svu tvoju ljubav. Iako sam prije prezirao tvoje prijateljstvo, sada ga cijenim više nego sva kraljevstva ovoga svijeta. Izabirem radije živjeti u tvojoj milosti nego imati sva bogatstva i užitke na nebu i zemlji.Privuci me k sebi. Pomozi mi da radim sretno i zadovoljno, te da strpljivo podnosim umor i teškoće, dobro raspoložen. Pomozi mi da se mrtvim tebi za ljubav. Udijeli mi pravu poniznosti, po kojoj se mogu radovati što sam nesavršen, bijedan. Nauči me vršiti tvoju volju te mi pokaži što želiš od mene, jer to je što želim učiniti. Primi, Bože moj, ljubav ovog tvog jadnog grešnika koji je, do sada, često griješio protiv tebe, ali te od sada želi istinski voljeti i želi biti tvoj. Bože moj, nadam se da ću te ljubiti svu vječnost. Da bih te mogao ljubiti u vječnosti, želim te već sada početi ljubiti u ovom životu. Jer te ljubim, želim da te svi upoznaju i zavole.

Gospodine, budući da si me pozvao da ti služim, pomozi i da radim za tebe i predam se čitav spašavanju duša. Sve to tražim po tvojim zaslugama Isuse, i po tvom zagovoru Majko moja Marijo.

Petak

Isuse, kako si mogao izabrati mene? Mene koji sam toliko puta išao protiv tebe, Gospodine moj? Bole me moji grijesi, iz dna moje duše. Reci mi, jesi li mi oprostio? Tome se nadam. Ti s moj Otkupitelj i toliko puta si mi oprostio. Spasitelju moj, da te bar nikada nisam uvrijedio. Molim te da mogu čuti ono što si rekao Magdaleni: tvoji grijesi su oprošteni. Daj mi da budem svjestan da sam primio ovu milost. Daj mi veliku bol zbog mojih grijeha!U tvoje ruke predajem duh svoj. Otkupio si me, Gospodine. Božanski Pastiru, sišao si s neba tražiti me kao izgubljenu ovcu. Svakoga dan silaziš na oltar. Dao si svoj život za mene: ne napuštaj me. U tvoje ruke polažem svoju dušu, primi ju, i ne dopusti da se ikada odijelim od tebe.Prolio si svoju krv za mene: molimo te da pomogneš tvojim slugama jer si nas otkupio svojom krvlju. Sada si moj zagovornik ne moj sudac, molim te zagovaraj me pred tvojim Ocem; da dobijem svijetlost i snagu da te ljubim svom svojom dušom. Daj da ostatak mog života bude takav da kad te budem vidio kao suca te vidim punog smilovanja prema meni.

Subota

Govori, Gospodine, sluga tvoj sluša! Isuse moj, također i ovoga jutra pohodio si moju dušu. Hvala ti od sveg srca. Sada kada si u meni molim te govori mi, reci mi da me ljubiš. Iako puno puta nisam slušao tvoj glas, danas ga želim čuti. Reci mi što želiš da činim, spreman sam na sve! Koliko želim da sam te oduvijek volio! Koliko sam prilika da te ljubim izgubio! Ljubim te Otkupitelju moj, Bože moj. Čeznem jedino za tim da te ljubim svim srcem svojim te da ti dam cijeli život svoj za tvoju ljubav, jer si ti odlučio umrijeti za mene. Reći ću ti riječima sv. Franje: «Umrijeti ću od ljubavi za tvoju ljubav, jer si se ti udostojao umrijeti za ljubav moju.». Isuse, sav si se za me predao, dao si svoju krv, život, znoj, zasluge; nisi imao što više dati. Potpuno ti se predajem; dajem ti sve užitke ovoga svijeta, tijelo, dušu, volju; nemam ti što više dati. Kada bih imao više, dao bih ti. Gospodine, učini me vjernim; ne dopusti da se predomislim i napustim te.Bože moj, ti si svemoguć: učini me svetim. Učini da te više ljubim, učini da radim za tvoju slavu i postignem sve ono što te raduje. Dao si mi život, pomozi mi da ga potrošim služeći tebi i svim ljudima. Marijo, približi me Bogu; daj da se ufam u te i da ti se utječem. Tvojom pomoći mogu postati svet. Tomu se nadam i na tome ti zahvaljujem.
© Župa sv. Vida i sv. Jurja Mađarevo | Dizajn: NiV