Sv. Nikola, biskup

Sv. Nikola jedan je od najpopularnijih i najčasćenijih svetaca među kršćanima, poznat po svojoj skromnosti, dobroti i ljubavi prema djeci i potrebnima. U predbožićno vrijeme s posebnom ga ljubavlju i radoznalošću očekuju djeca. Svoju veliku popularnost sv.Nikola može zahvaliti legendama koje su ga učinila poznatim.

Najbudniji biskup

Sv. Nikola rođen je u gardi Patari u Maloj Aziji. Njegovi bogati roditelji dugo nisu imali djece, a kad im se konačno rodio mali Nikola – koji je ime dobio po svom stricu, biskupu u Miri – brzo nakon toga su umrli.Nikola ostaje sam i brigu o njemu preuzima stric biskup.On ga upućuje na put svećenstva,pobožnosti i velikodušnosti prema siromasima i potrebnima. Nikola postaje svećenik,djeli siromasima svoje imanje a nakon smrti strica biskupa svi su ga željeli za njegova nasljednika. Nikola,međutim, u svojoj skromnosti “bježi” u Palestinu, gdje živi samačkim životom, u molitvi i meditaciji.Nakon nekoliko godina vraća se u Miru i upravo tada umire biskup koji je naslijedio njegova strica.Kako se biskupi nisu mogli složiti tko će ga naslijediti, odluče, da će biskup postati onaj svećenik koji će slijedećeg dana u rano jutro prvi unići u crkvu – i tako se naš Nikola prvi probudio i neznajući šta ga čeka prvi krenuo u crkvu na molitvu. I tako, “igrom sudbine”, Nikola pasta biskup.Stanovnici Mire uskoro su se mogli uvjeriti kako je Duh Sveti itekako bio na djelu i kako je zaslužan za ovaj izbor. Bilo je to u vrijeme velikih progona kršćana,koje su provodili rimski carevi pa je biskup mogao biti samo hrabar i razuman čovjek.

Otkud  čizme  u  prozoru ?

Prema narodnom vjerovanju sv.Nikola je činio mnoga čudesa a djeca čvrsto vjeruju kako od ovoga dobroga sveca mogu dobiti darove i to u čizmice! Otkud taj običaj?

U svečevu susjedstvu živio je jedan osiromašeni plemić s tri kćeri.Nije imao novca za njihovu udaju, za miraz, te je odlučio prodati ih onima koji najviše ponude. Tako nešto sv.Nikola nije mogao dopustiti.

Stoga je, kriomice, na prozor kuće toga čovjeka tri večeri stavljao vrećice s novcem, kako bi siromah mogao pošteno udati svoje kćerke i spasiti ih od prodaje. Jedne večeri znatiželjni susjed ga je u “zasjedi” dočekao želeći otkriti tko je njegov “tajni dobrotvor”! Biskup Nikola ga je zamolio da o svom otkriću nikome ne govori ali je lijepa priča ipak “procurila” , proširila se svijetom i – na sreću sve djece – traje do današnjeg dana.Po dobrim ljudima sv.Nikola i danas razveseljava djecu svojim darovima.

Jači od smrti, nevere, oluje i mora !

Priča se kako je sv. Nikola načuo kako postoji jedan zao čovjek koji krade i ubija malu djecu. Dobri svetac brzo ga je otkrio, a u njegovu podrumu – u velikoj bačvi – pronašao troje mrtve djece, koju je

znakom križa vratio u život. Za vrijeme jednog hodočašća u Svetu zemlju umirio je oluju na moru i spasio brod i sve putnike…

Nikola je učinio u mnoga druga čudesa kako bi pomogao svojim vjernicima. Bogat zaslugama, sveti Nikola umire u 65.godini svoga života. Posmrtni ostaci najprije su počivali u katedrali u Myri sve dok ih pred Turcima vojnici nisu prenijeli u grad Bari gdje su pohranjeni u tamošnjoj katedrali, dana 09.svibnja 1087. I dan danas iz njegova tijela izlazi ulje, koje liječi mnoge bolesti.

Izvor: hkm-freising.de/html/sveci/sv.Nikola_biskup.html

© Župa sv. Vida i sv. Jurja Mađarevo | Dizajn: NiV