Crkva Kraljice Mira

Crkva Kraljice Mira, Podrute

U Podrutama, naselju župe Mađarevo, nedaleko od Novog Marofa, ističe se na brijegu nova crkva posvećena Kraljici mira. Uz cestu je koja vodi iz Novoga Marofa za Zlatar Bistricu. Diže se u blizini mjesta gdje su g. 1992. poginula petorica europskih promatrača iz mirovne misije Europske zajednice u Hrvatskoj – četvorica Talijana i jedan Francuz.

Zemljište za novu crkvu, na kojemu je od godine 1929. do 1986. bila osnovna škola, na molbu župe u Mađarevu, darovao je za crkvu grad Novi Marof. Jedinstvena je to građevina klasičnoga stila, trokutasta zabata. Duga je 25, a široka 10 m. Nad pročeljem joj se izdiže 26 metara visok zvonik višekutna piramidasta šiljastog krova, a nad crkvenim je ulazom streha. Crkva je sagrađena prema idejnom projektu Nade Volarić iz Novog Marofa, a projektnu dokumentaciju izradio je Mato Topolko, rodom iz Novog Marofa, koji živi i radi u Zagrebu. Građevinske radove izvelo je poduzeće “Obnova Pajek” iz Koprivnice s pomoću pojedinih domaćih majstora. Gradnju su pripomogli brojni domaći pojedinci i poduzeća, kao i darovatelji iz inozemstva, uglavnom iz Italije, a sve je to stvoreno za župnikovanja mladoga fra Zdravka Tube.

Temeljni kamen blagoslovio je za novu crkvu papa Ivan Pavao II. u Mariji Bistrici 3. listopada 1998., u prigodi proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepinca. Bilo je to za papina drugoga pohoda Hrvatskoj. Kamen temeljac za crkvu položio je i temelje nove crkve blagoslovio varaždinski biskup Marko Culej 3. listopada 1999. U toj prigodi biskup je blagoslovio i kip Bezgrešne koji će u crkvu biti postavljen na čašćenje.

Po završetku izgradnje, koja je trajala nepunu godinu dana, biskup M. Culej blagoslovio je 9. srpnja 2000. novosagrađenu crkvu. On ju je i posvetio, zajedno s glavnim oltarom 14. srpnja 2002. U toj je prigodi i blagoslovio prvo od četiriju zvona za novu crkvu. Prvo je posvećeno bl. A. Stepincu, a teško je 250 kg i izliveno u Insbrucku. U crkvi je jedinstveni Križni put koji je izradila redovnica Naše Gospe s. Samuela, kao i jaslice unutar glavnog oltara. Prozore je oslikala župljanka Nikolina Škledar.

© Župa sv. Vida i sv. Jurja Mađarevo | Dizajn: NiV