Sv. Katarina Aleksandrijska, djevica i mučenica

Ime Katarina je kratica grčkog oblika “Aikatherine” i znači,uvijek čista”, “die Reine”. živjela je negdje od krajem trećeg do početka četvrtog stoljeća (oko 287.- 306.(?))u egipatskom gradu Aleksandriji. Bila je plemićkog roda, po nekim predajama, kćerka ciparskog kralja Costusa, izvanredne ljepote i intelegencije.

Neki ju je kršćanski pustinjak poučio u kršćanstvu i krstio. Na carskom dvoru hrabro se suprostavlja caru Maksenciju radi prinošenja žrtava poganskim bogovima i progonu kršćana. On ju je tada suočio s pedesetoricom najučenijih filozofa s namjerom da je oni uvjere kako Krist, jer je umro na križu, ne može biti Bog. No Katarina, služeći se govorničkom vještinom, dobrim poznavanjem filozofije i teologije, pridobila je na svoju stranu mudrace i obratila na kršćanstvo. Budući da car nije mogao podnijeti poraz, filozofe daje spaliti a Katarinu zatvara u tamnicu.

U zatvoru joj je bijela golubica donosila hranu, anđeo ju je tješio, što je stražare, carevu ženu i njenu pratnju potaklo na obraćenje. To ih je stajalo glave. Slijede još žešći progoni kršćana. Osvojen Katarininom ljepotom, mudrošću i odlučnošću, car joj nudi da mu postane supruga i carica. “Kako si bezočan- odgovorila mu je Katarina- nisi shvatio kako za supruga ne želim imati nikoga doli moga Boga”. Car naredi da se Katarina rastrga izmedu četiri kotača koji su bili nazubljeni metalnim šiljcima. No, to se mučilo raspalo. Tada su je odveli izvan grada gdje joj je odrubljena glava. Legenda nam govori kako je u trenutku kada joj je krvnik odrubio glavu, uz krv potekao i mlaz mlijeka radi čega je sve dojilje zazivaju kao zaštitnicu.

 Prema legendi, anđeli su tijelo sv.Katarine prenjeli na Sinaj i ondje ga sahranili.500 godina kasnije tu su otkrivene njene kosti i u njen spomen podignut samostan. Iz njenih kostiju neprestano teče ljekovito ulje. Sv.Katarina se štuje kao zaštitnica djevojaka i djevičanstva,zatim sveučilišta (mudrost), knjižničara, filozofa, pravnika, znanstvenika, studenata, teologa, učitelja i učenika,zanatlija i svih zvanja koja rade s kotačima ili noževima, (mučeništvo) i majki koje doje djecu. Njoj se posebno utječu oni koji boluju od migrene, bolesti jezika i koji traže utopljenike.

Sv. Katarina je stoljećima nakon BD Marije, bila najobljubljenija svetica. Svim Katarinama, Katicama, Katama, Kajama, Katharinama… sretan imendan a nama svima neka bude uzor kršćanske vjernice i mučenice!!!

Izvor: hkm-freising.de

© Župa sv. Vida i sv. Jurja Mađarevo | Dizajn: NiV