Marija Bogorodica

Na dan koji je u sadašnjem kalendaru stavljen kao PRVI, susrećemo više isprepletenih sadržaja: svetkovinu Bogorodice Marije, davanje imena Isusu, Nova godina, Dan mira. Liturgijski tekstovi govore o blagdanu pod imenom Natale Sanctae Mariae – Rođenje Svete Marije. Neki u tome vide uvođenje kršćanskog blagdana na dan rimskoga poganskog blagdana. Ipak, taj je blagdan naročito odisao duhom Efeškoga sabora (431. god.) koji je Mariju nazvao Bogorodicom ili grč. Theotokos te od tada otvorio čašćenje Bogorodice Marije u novom ozračju. To je ujedno i najstariji marijanski blagdan na Zapadu. Osim toga, Bogorodica s Djetetom najčešći je motiv kršćanske umjetnosti.

Tek nakon 5. stoljeća, na ikonama je Marija često postavljana kao Kristovo prijestolje; u njoj je prikazan čitav Kristov život, čuvajući nju kao kristonositeljicu. Takav je i dogmatski izričaj sabora. Theotokos, govoreći o Mariji, govori o Kristu. Kalendarski gledano, otvorili smo novi niz dana poredanih u sustav mjeseci i tjedana.

Dakle, na početku smo nove godine i zaokupljaju nas različite misli i osjećaji. Ponajprije pitanje: Što nosi Nova godina? Imamo osjećaj da je jedno vrijeme prošlo, a s njim i sve zlo i ono neugodno i da novo vrijeme počinje s nadom u bolje. Stoga si srdačno čestitamo, izražavajući sebi i drugima najbolje želje. A sve te želje, možemo reći, slijevaju se u jednu: živjeti, živjeti sretno, živjeti vječno! Zatim se pitamo: Što će se novoga dogoditi na velikoj svjetskoj političkoj i crkvenoj sceni? Kamo će ići naša politička zbivanja u Hrvatskoj, Europi i cijelom svijetu? Koja će ratna žarišta nestati, a koja će se nova otvoriti? Dan u kojem slavimo početak jedne nove godine potiče nas na razmišljanje o vremenskom karakteru našeg ljudskog postojanja. Vrijeme nezaustavljivo prolazi, a s njime i mi sami.

Kalendarska smjena godina nije slučajno stavljena u blizinu Božićnog blagdana. Božić je blagdan početka, započinjanja novog vremena, nove ere. Na Božić je rođen Bog u obitelji ovoga svijeta. Tjedan dana nakon Božića okrećemo se na Rođenje u betlehemskoj štalici i čujemo poruku toga događaja: „Svjetlo svijetli u tami i tama ga ne obuze!“ Za nas kršćane nema značajnije poruke na početku nove kalendarske godine. Samo ime Isus, hebr.“Ješuah,“ sadržava i program i obećanje. Rodio nam se Bog: „Jahve, naš Bog spašava!“


Izvor: www.zupa-cernik.hr

© Župa sv. Vida i sv. Jurja Mađarevo | Dizajn: NiV