Likovna kolonija

12. i 13.6.2010. Mađarevo

Župljani i župa sv. Vida i Jurja iz Mađareva u subotu i nedjelju 12. i 13. lipnja bili su gostoljubivi domaćini likovnim umjetnicima okupljenima na 7. likovnoj koloniji koju je organizirala Sakralna galerija „Laudato“ iz Zagreba. Pozivu na likovnu koloniju sakralne tematike odazvalo se 30 umjetnika iz raznih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Austrije.

U prekrasnom okolišu župne crkve u Mađarevu te uz umjetničko vodstvo likovnog kritičara prof. Stanka Špoljarića, u dva su dana stvorili desetke radova, slika i kipova, koji će u mjesecu studenome biti ponuđeni na izložbi i aukciji. Sav prikupljeni prihod donirat će se kući za nezbrinutu djecu „Sveta Terezija od Maloga Isusa“ koju na zagrebačkom Vrhovcu vode karmelićanke Božanskoga Srca Isusova. Želja je organizatora da se u sklopu projekta „Ostavi trag ljubavi u dječjem srcu“ pomogne djeci koja su napuštena, socijalno ugrožena i zlostavljana, o kojima se skrbe časne sestre karmelićanke, nastojeći im darovati što više ljubavi i tople obiteljske atmosfere. I ove godine su na koloniju u Mađarevu sestre karmelićanke dovezle devetero djece koja su provela dan u ugodnom druženju s likovnim umjetnicima po lijepom i sunčanom vremenu.

Susret umjetnika s dobrotvornom nakanom održan je u ugodnoj i duhovnoj atmosferi, o čemu se sa suradnicima ponajviše pobrinula direktorica galerije Ksenija Abramović. Slikari i kipari bili su smješteni u mađarevskim obiteljima, a doručkovali su, ručali i večerali u župnome dvoru. Obroke su pripravljali župljani, a pomagali su i „Apostoli mira“. Ta je poznata mađarevska duhovno-glazbena skupina mladih je i glazbeno animirala euharistijska slavlja koja je u dva dana druženja i rada predvodio p. Igor Horvat.

Subotnja večer završena je nastupom Adama Končića i tamburaškog sastava „Zvona starine“. Tako je spojem likovnosti, humanitarnosti, druženja i opuštanja, a sve pod zaštitom slavljenih mađarevskih svetaca Vida i Jurja, još jedna likovna kolonija privedena kraju, s pozivom da se humanitarnost pokaže još jedanput na izložbenoj aukciji krajem godine.

I.S.

© Župa sv. Vida i sv. Jurja Mađarevo | Dizajn: NiV