Devetnica Duhu Svetom

Isus prije nego je uzašao na nebo, rekao je svojim učenicima: „Bolje je za vas da ja odem, jer ako ne odem, Branitelj neće doći k vama. Odem li, poslat ću ga k vama“ Iv 16,7. Apostoli i Blažena Djevica Marija u „gornjoj sobi“  u molitvi su čekali silazak Duha Svetoga. Na dan Pedesetnice {„PENTEKOSTES“ – grčka riječ a znači pedeset} učenici su bili kršteni Duhom Svetim, a taj događaj slavimo i kao rođendan naše Crkve.
Kako je ta prva zajednica učenika, zajedno s majkom Marijom, čekala i molila tako je i na nama da činimo isto; valja nam se pripraviti i otvoriti svoja srca za dolazak Duha Svetoga, koji će nas obogatiti hrabrošću, snagom, milošću te zdravim zanosom Božje djece, da rod donesemo.

 1.dan

Duše Sveti, dare Božji mojoj duši. Ne znam kako da izrazim veliku sreću koja me ispunja, znajući da si moj najdraži gost i da je božanski život u meni. Kao nabujalom vodom moja je duša preplavljena mirom, ljubavlju i dubokim razmatranjem o Tebi, razmišljam o Tvom neiscrpnom obilju ljubavi, darova, vrline, plodova i blaženstava. Mislim o Tvojoj dobroti koja Te navodi da se nastaniš u meni. Ti sve imaš, Ti sve možeš, Ti mi sve daješ usprkos mojoj bijedi. Blagoslivljam Te, slavim Te, zahvaljujem Ti i sve od Tebe očekujem. Sve mi podari, o Duše Sveti. Slava Ocu . . .

2.dan

Duše Sveti, Ti božanski darovatelju, u najdubljoj poniznosti, ali svom snagom svojih najdubljih želja, molim Te da mi podariš svojih sedam darova, naročito mudrost i milosrđe. Umnoži u meni ove darove da se razviju u svoj punini, da moja duša u svemu bude poslušna Tebi, učitelju duha i da stalno živim od Tvojih darova u razmatranju Tebe i presvetog Trojstva. Slava Ocu . . .

3.dan

Duše Sveti, učitelju i posvetitelju moje duše, molim Te s neumornom upornošću, da me učiš istini, da govoriš mom srcu, da me posvetiš, njegujući moju dušu kao što si njegovao dušu Bezgrešne, svoje zaručnice, i duše mučenika i svetaca. Ja beskrajno žudim za svetošću; ne zbog sebe, već da mogu slaviti Tebe, učitelju nad učiteljima, sveto Trojstvo, sjaju Crkve, uzore duša. Ne postoji bolji način da se postane pravi apostol doli postizanje svetosti, jer bez svetosti se ne postiže ništa. Duše Sveti, čuj moju molitvu i usliši moju žarku želju. Slava Ocu…

4.dan

Duše Sveti, istino i preblažena svjetlosti, skoro si potpune nepoznat većini ljudi. Nikada o Tebi ne mislimo, rastrgani mnogim brigama, opijeni duhom svijeta, nepažljivi na Tvoju brigu i nježnost. Kakve li nezahvalnosti! Saberi, Božanski Duše, ove moje skromne osjećaje kao zadovoljštinu za žalosno zapostavljanje i kao molbu da mi podariš svjetlo, kao i svom svećenstvu i vjernicima. Slava Ocu . . .

5.dan

Duše Sveti,ljubavi i milino Oca i Sina, mirisni cvijete Božje svetosti, božanska vatro zapaljena u meni, daruj mi novo srce, odstrani svaku mrlju i sjenu, spali svaku nečistoću i učini me sličnim slici Sina Božjeg. Duše Plameni koji si se udostojao osobno prebivati u meni da bi me posvetio, zapali u meni vatru ljubavi, svojim plamenom prožmi i obuhvati čitavu moju dušu; slomi svaku sklonost grijehu, usmjeri me apostolskim stazama, podari mi milost da budem plamen i da izgaram čistom i vječnom ljubavi. Slava Ocu . . .

6.dan

Duše kreposti koji si mučenicima udijelio snagu da mogu umirati radosni radi Gospodina Isusa, usadi mi božansku snagu u svoj punini. Sažezi moju obamrlost i nebrigu, učini me jakim da mogu prihvatiti sve što Gospodin od mene traži, ne obazirući se pri tom na žrtve i teškoće, za slavu Tvoju i za duhovnu i materijalnu blagodat sve braće. Daj mi snagu da nastavim sa žarom i ne odustanem od započetog. Daruj mi hrabrost i snagu da postojano branim Crkvu, da se pred svima učvrsti jedinstvo vjere i poslušnost papi i biskupima. Daruj mi vrhunaravni polet u apostolatu, da ga sačuvam do kraja pod cijenu bilo kojeg mučeništva duše ili tijela. Božanski duše, zaštiti me svojom svemoći, podrži me svojom krepošću i obuhvati me svojom nesavladivom snagom. Slava Ocu . . .

7.dan

Duše istine i svjetla, vatro i žare svjetlosti, svjetlosti najblaženija, rasprši i ukloni iz mene sjene grijeha i sumnji. Obasjaj i rasvijetli savršenom bistrinom dubinu moje duše, da uvijek otklanjam svaki grijeh, da snažno prionem uz učenje Crkve, da hodim u Tvojem svjetlu. Obavijen Tvojom svetom svjetlošću da uvijek ostanem u Tvojoj istini i jasnoj svjetlosti. Slava Ocu . . .

8.dan

O Duše čistitelju, očisti me od svake mrlje. Posveti me i podari mi Isusove vrline, ista Njegova nagnuća i raspoloženja, da u meni prebiva isti Duh Isusov. U dušu moju udahni  istu ljubav prema Isusu, koju je Otac udahnuo svom božanskom Sinu i daj mi istu privrženost koju Otac osjeća prema svom ljubljenom Sinu Isusu. Slava Ocu . . .

9.dan

Duše Sveti, zaklinjem Te obasjaj moj razum jasnom svjetlošću koja će služiti meni i svima koji se meni budu obraćali i koja će utvrditi moj slabi duh darom ljubavi i snage. Božanski posvetitelju, vodi me prema planini svetosti, stalnim vježbanjem u strpljivosti i poslušnosti  Tvojim nakanama. Ti si svetost i ja Ti trebam omogućiti da živiš u meni, udovoljavajući tvom nastojanju prema savršenstvu. Božanski obnovitelju, obnovi sve, odagnaj svako zlo, svaku opasnost, svaku zloću, obnovi u meni sve, sve čisto, sve sveto. Božanski životvorče, daj mi svoje darove da razmatram Boga u svjetlu Njegovog tajanstva, da shvatim pravu vrijednost života i stvari, da sveljubim čistom ljubavlju, kao u Nebu. Amen. Slava Ocu . . .

 

DUŠE SVETI, IZVORE SVJETLA, LJUBAVI I ISTINE

Duše Sveti, izvore svetosti, božanske ljubavi i istine, klanjamo Ti se i zahvaljujemo na svim milosnim darovima kojima nas obasipaš! Prosvijetli nam razum, ojačaj nam volju, očisti nam srca, upravljaj svim našim koracima i daj da se vazda spremno odazovemo Tvojim nadahnućima. Oprosti nam mlakost u Tvojoj službi i ne dopusti da se ikad oglušimo pozivu Tvoje milosti. Tvojom pomoću odlučujemo spremno slijediti sva Tvoja nadahnuća da tako mognemo u našim dušama  vječnosti uživati plodove tvojih darova. Amen.

© Župa sv. Vida i sv. Jurja Mađarevo | Dizajn: NiV